V eBooku Jak otěhotnět s pomocí čínské medicíny jsem se zmínila o očistné kúře, kterou jsem já sama dodržovala. Rozhodla jsem se o ní napsat podrobně v dalším eBooku, který si budete moci stáhnout zdarma. V tomto článku budu psát o jarní očistě a potravinách, které jsou ideální užívat na jaře.
Proč je důležité začít jíst jinak, třeba právě podle ročního období?
Protože jídlem se dá hodně zkazit… Ale také napravit i když náprava může trvat déle.
U nás máme čtyři roční období, podle čínské medicíny je jich pět. Pátým obdobím je babí léto. Každé roční období patří jednomu z pěti elementů a dnes budu psát o elementu dřevo a jarním čase.
Nestíháte jíst pravidelně, jindy se najíte v rychlosti a nebo do sebe hodíte něco z FastFoodu, aby jste zahnali hlad a utíkali znova do práce? Po celodenním kolotoči kdy se nestihnete najíst vůbec, doma do sebe hodíte něco z lednice. Máte takový hlad, že si s přípravou jídla nelámete hlavu, protože ta velí „rychle se najez, jinak …umřeš, zblázníš se, budeš vzteklá.“
Neznáte to? Já ano. Studený kuřecí párek namočený do Kremžské hořčice s krajícem okoralého chleba, zapitý coca colou, vše doplněné zdravou müsli tyčinkou pro blahodárný pocit ze zdravého jídla a zajedené celou čokoládou. To jsem byla ale barbar, co? Ještě dnes se mi to výjimečně stane, vždyť jsem také jenom člověk, ale už denně nezvracím, nemám chronický zánět žaludku, nepálí mě žáha…
Pokud je vám to povědomé, zeptaly jste se už někdy sami sebe, co si z vás a vašeho partnera může vzít miminko? Mé první dítě je alergik a astmatik. V posledních letech sice bez potíží a medikace, ale v dětství problémy měl. Druhé dítě, kterému bude za měsíc 12 let, nemá žádnou diagnózu a hrdě všude uvádím ZDRÁV!
Než jsme ho počali, užívala jsem půl roku bylinky a změnila stravu!
Samozřejmě na zdravotním stavu vašeho dítěte se nepodílí pouze strava, ale protože se tomuto tématu teď věnujeme, tak zde vypichuji důležitost stravy při přípravě na početí nebo pokud se počít nedaří i když jste oba zdraví.
Pojďte se pustit do očisty, nechat z těla odejít vše co jsme si přes zimu naukládali, podpořme energii jater a přivítejme jaro jak se sluší a patří.
Jaké potraviny je vhodné jíst na jaře?
Jaro patří elementu dřevu, patří mu vše co roste a začíná pučit. Je mu přiřazena zelená barva, denní doba je ráno, symbolizuje silný expanzivní pohyb nahoru, tedy jarní probouzení. Yin orgán elementu dřevo jsou játra a Yang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je zprůchodňování energie a krve. Játra podle TČM také řídí svalové napětí, vyživují šlachy a jejich harmonie se projevuje dobrým zrakem. Na jaře je ideální lehce stravitelná strava, kyselé chuti, zelené barvy, vše co klíčí, je mladé.
V tomto ročním období je třeba omezit solení, ubrat tuky, maso, ořechy a semínka.
Nejvhodnější kuchyňská úprava je vaření na páře, blanšírování.
Strava by měla být nejlehčí v roce. Ideální jsou půsty a očisty těla i ducha.
Kyselou chuť, která játra vyživuje, je vhodné doplnit sladkou (slezina) a pikantní (plíce) chutí, které pomáhají přizpůsobit se přicházejícímu oteplování a chrání játra před přehřátím.
Potraviny, které posilují játra jsou:
Maso: kachna, kuře, kuřecí játra, vepřová játra, hovězí játra
Obiloviny: zelená špalda, špalda, pšenice, kuskus, pšeničné otruby, pšničné klíčky a výhonky
Zelenina: petržel, rajčata, kysané zelí, špenát, bambusové výhonky, artyčoky, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, kořen pampelišky,
Ovoce: citron, maliny, brusinky, šípek, jablko kyselejší chuti, mandarinky, mangold, pomeranč, citón, rebarbora, ananas, borůvky, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, hroznové víno, pórek
Luštěniny: klíčky a výhonky fazolek Mungo
Koření: ocet jablečný, petržel
Mléčné výrobky: tvaroh, jogurt, čerstvý sýr, kysaná smetana, podmáslí
Bylinky: kozlík, řebříček, petrklíč, meduňka, kontryhel, šafrán, kopřivy, sedmikrásky, řeřicha, vojtěška
Semínka: dýňové semínko, černý sezam,
Nápoje: mátový čaj, aloe vera, bílé víno, šípkový čaj, slézový čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, jablečná šťáva kyselá, kyselé ovocné šťávy,
Ostatní: kvásek, droždí, ocet
Alkohol: pšeničné pivo, pivo Plzeň, bílé víno, prosecco
Potraviny, které zde uvádím, zařaďte do jídelníčku jak jen to bude možné s ohledem na vaše potřeby a chutě. Pokud máte pocit, že vám výhonky nedělají dobře, že jsou studené a vy byste raději něco teplého, nevadí. Uvařte si polévku, kam přidáte například špenát, nebo si uvařte zelnici ze sladkého zelí. Fantazii se meze nekladou.
Využívám tohoto ročního období, které nás vede k novým začátkům a dává vzniknout novému životu. Zkuste i vy využít sílu jara, pro uklizení nejen ve svém těle ale i v duši. Choďte více do přírody a všímejte si nových vyrašených pupenů, krásné zelené barvy nového travnatého koberce, zelenajících se polí, kvetoucích stromů a barevných květin. Odpočívejte na lavičce v parku, nechte prostoupit své tělo a duši sluncem, které nabírá na síle a oživuje vše co dlouho spalo. Nechte se probudit k novému životu.